úterý 18. listopadu 2014

Wall should fall!

To se nám ta pražská kavárně pěkně vybarvila. Nabílo. Bezcitně sáhla na symbol Sametové revoluce a pod rouškou noci ho zakryla vrstvou Balakrylu. Co na to John Lennon? Nic. Je to člověk z jiné doby, jiného světa, stejně jako zeď naproti francouzské ambasádě v Praze.

Už čtvrt století se nedokážeme srovnat s odkazem totality. Pořád mezi sebou zarputile hledáme zlověstné komunisty, kteří se snaží uchvátit naši svobodu, která se nám dokázala zploštit do klaunských front na pomeranče a tragické případy mučených a týraných lidí, kterým komunistický režim často dokázal vzít vše od majetku až po vlastní důstojnost. Naší maketou svobody se tak místo toho, co by mohlo být stalo jen to, co bylo.

Obecný pocit, že je něco v nepořádku je palčivý a všudypřítomný. Zatímco ale naši předkové mohli jednoznačně ukázat prstem, na toho, kdo je za problémy zodpovědný, u nás to tak nějak nejde. Rádi bychom bojovali proti bezpráví, proti jasnému zlu, které tady ale není. V minulosti si to slíznul Jiří Paroubek, teď to schytává Miloš Zeman a i když zdaleka není reprezentativním státníkem, kterého bychom tak nutně potřebovali, proti Vasilu Biľakovi je pořád jen hodně slabý odvárek. Prostě jsem si místo složitější cesty hledání problémů a jejich řešení radši postavili novou zeď. Je to snazší a je to špatně.

Je jednoduché nahlížet z oken kavárny na všechny za hranicemi Modřan, jako na vidláky z Balíkova, a na Pražáky zase jako líné budižkničemu, kteří toho sice moc neudělají, za to o tom ale umí poutavě vyprávět a přitom se dohadovat, jestli za dnešní společenskou bídu můžou „Havlisti“, komunisti, nebo devadesátkoví šmelináři. Strhli jsme oponu, kterou nám ušili, lekli jsme se světla a tak jsme si pro jistotu postavili betonovou zeď.

Tu starou Lenonovu přetřela „Pražská služba“ a buďme za to rádi. Čtvrtstoletí je dost dlouhá doba na to, aby člověk dospěl. Byla to jiná doba, jiný svět, jiné problémy. Nevzdávejme se starých ideálů ale přetřeme už konečně i všechny ostatní zbytečné symboly. Prostě proto, abychom mohli konečně bez řetězů minulosti začít malovat nové obrázky.

Žádné komentáře:

Okomentovat